27ste Europese surfweek voor gehandicapten van start in Hazewinkel

De Europese surfweek voor personen met een handicap is voor de 27ste keer onder een stralende zon van start gegaan. Voor de 26ste keer vindt dit plaats in Sport Vlaanderen Hazewinkel.
Recreas, de sportfederatie voor personen met een handicap is voor een hele week neergestreken op het Bloso domein Hazewinkel. “Er zijn dit jaar dertig deelnemers, uit Nederland, Engeland en België. Mensen met diverse beperkingen waarvoor een team klaar staat op en naast het water van een vijftigtal vrijwilligers”, licht Lieve De Schrijver van Recreas toe.

Een van hen is Reini Haverals (20) uit Blaasveld die net is afgestuurd als ergo-therapeute. “Drie jaar geleden zag ik een oproep via facebook dat dit evenement plaats vond. Ik had er nog nooit van gehoord ook al ging het toen al om de 24ste editie, bijna in mijn achtertuin”, legt de Blaasveldse uit. Ze startte toen met haar studies ergotherapeute en wou letterlijk een handje toesteken. “Ook nu blijf ik dit doen omwille van de onvoorwaardelijke vriendschap die je van deze mensen krijgt. Iedereen is begaan met iedereen, echt een leuke vorm van solidariteit. Door mijn engagement werk ik ook jaarlijks mee aan ‘Windsurfing for life’, de sponsoractie die Recreas organiseert in december hier in Sport Vlaanderen Hazewinkel om geld in ’t laatje te brengen om deze mensen deze onvergetelijke sportieve dagen te laten beleven”, vertelt ze enthousiast.

Ze heeft Danick Vanderhaeghen onder haar hoede. Hij heeft een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Hij neemt al voor de 25ste keer aan deze Europese surfweek deel. Bij de start van deze surfweek kreeg Recreas ook nog goed nieuws van de Kiwanis uit Londerzeel. “Zij schonken ons een overdekte aanhangwagen om het speciaal aangepast materiaal voor het windsurfen in te vervoeren. Dit jaar  surfen we ook voor ’t eerst met opblaasbare windschermen. Die zijn vederlicht en makkelijker manipuleerbaar voor onze doelgroep”, verduidelijkt Lieve de Schrijver. Deze week krijgen ze allemaal verder opleiding in het windsurfen, afhankelijk van de handicap zittend of stand. Vrijdagnamiddag heeft dan het Europees kampioenschap plaats, waar ze nu al naar uitkijken.

Bron: Het Nieuwsblad